Kulturális rendezvényekhez, de akár bűncselekményekhez is használhatók a GSM- és GPS-blokkolók, melyekből az interneten könnyűszerrel lehet hozzájutni. Használatukra egyes esetekben van magyarázat, mégis tilos.

RENDKÍVÜLI HÍR
ITT VANNAK A LEGÚJABB KORMÁNYZATI DÖNTÉSEK – ÉLŐBEN A KORMÁNYINFÓRÓL

Egyre több olyan készüléket árulnak az interneten, amelyekkel a GSM-hálózatot vagy a GPS-jeleket lehet blokkolni. Az internet hazai szegletében, netes apróhirdetésekben, aukciós szájtokon feltűnő készülékek kisebb-nagyobb hatótávolságban képesek a jeleket blokkolni, ezáltal téve használhatatlanná a mobiltelefonokat, GPS-készülékeket.

Nem lehet segélykérő számokat sem hívni

A GSM-blokkolóknak van egy látszólag egész elfogadható felhasználási területük: rendezvények, színielőadások, istentiszteletek tartásakor a szervezők – kivédve a ki nem kapcsolt mobiltelefonok áhítatot és összpontosítást zavaró csörgését – üzembe helyezhetnek ilyen berendezéseket. A józan ész azonban ellentmond ennek: egy hirtelen támadó tűzben a bentlévők közül senki nem tudná értesíteni a tűzoltókat. A GSM-blokkoló észrevehetetlen, hatása annyi, mintha egy, a mobilhálózattal teljesen lefedetlen területen járna valaki: a térerő erősségét mutató kijelző nullán áll.

A GPS-blokkolásnak is van legális felhasználási területe: üzleti titkok útját védhetik vele, vagy olyan csalfa házastársak használhatják, akik arra gyanakszanak: párjuk GPS-követővel szerelte fel kocsijukat, és nem akarnak lebukni, amikor tilosban járnak. Ugyanezeknek a berendezéseknek van azonban egy sötétebb felhasználási területük is: a nagy értékű, GPS-nyomkövetővel felszerelt gépkocsik elkötésénél használhatják: elnyomva a GPS-jeleket, megakadályozhatják, hogy a diszpécserközpont szemmel tarthassa, hogy merre jár az autó, a GSM-blokkolóval kombinálva pedig gyakorlatilag minden információáramlást megszakít a gépkocsi és a diszpécserek között.

15 ezertől 400 ezerig terjed az ár

A berendezések ára széles skálán mozog, az általunk átnézett hirdetések között már 15 ezer forintért meg lehetett venni egy 5-12 méter hatótávolságú, tölthető akkumulátorú GSM-blokkoló készüléket, míg a legdrágább több mint 400 ezer forintot kóstált, 2-400 méteren belül tette lehetetlenné a mobilhasználatot, és vízállónak hirdették – azzal a kitétellel, hogy csak biztonságtechnikai szakemberek érdeklődését várja a hirdetés feladója. Hagyományos elektrotechnikai szaküzletben nem láttunk ilyen terméket – ami persze nem jelenti, hogy pult alól ne lehetne beszerezni -, mindenesetre felhívtunk néhány boltot, de mindenütt azt az információt kaptuk, hogy nem forgalmaznak ilyen terméket, egy helyen hozzátették: a behozataluk is illegális.

Forrás: Navigadget
GPS-blokkoló: cigarattásdobozban is elfér

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője érdeklődésünkre elmondta: az elektronikus hírközlési törvény rendelkezik arról, hogy más szolgáltatását zavaró eszközt használni nem szabad. Ez alól még a templomok, színházak sem kivételek, ott is tilos Magyarországon GSM-zavarót használni. Ugyanez vonatkozik a GPS-blokkolókra is. Az NHH nehéz helyzetben van, mert az aukciós szájtokon, apróhirdetésekben legtöbbször egy-egy nicknév mögé bújó magánszemélyek értékesítik ezeket a készülékeket, az NHH-nak pedig nincs nyomozati jogköre, nem tudja megszerezni a hirdetők adatait, így a termékek árusításától sem tilthatja el őket.

Titkosszolgákat is kijátszhatnak

A hatósághoz nem is igen érkezik panasz, hiszen például a GPS-blokkoló használata leginkább autótolvajokra jellemző. Utánuk pedig a rendőrség nyomoz, nem a hírközlési hatóság. Mindemellett az NHH arra jutott: meg fogja keresni legalább a hazai aukciós szájtokat, hogy figyeljenek jobban a rajtuk keresztül értékesített termékekre.

Mint a rendőrség csúcstechnológiai bűnözés elleni osztályának munkatársától megtudtuk: egyáltalán nem elterjedt Magyarországon a GPS-blokkolós autótolvajlás. Egyedi esetben találkoztak már ilyen fejlett bűnözőkkel is. A rendőrök még egy esetről számot adtak: a titkosszolgálat által megfigyelt személyek használhatnak ilyen berendezéseket annak érdekében, hogy az őket követők a nyomukat veszítsék.

Forrás: ORIGO

A HVG írja, hogy a jelblokkolás az autó gyári távirányítóját is érintheti, így a tulajdonon csak hiszi, hogy bezárta az autót. A cikket itt olvashatja.

Hívás +36 20 933 7705