UV gravírozás.

Mi az UV gravírozás?

Az UV gravírozás már csak a megszokott szóhasználat miatt van. A gyakorlatban maratás történik, de a végeredmény tekintetében ennek nincs jelentősége. Röviden, és tömören, szabad szemmel is látható módon megjelölésre kerülnek az üvegfelületek. Illetve CSAK UV fényben észrevehetően néhány karosszériaelem. A régi technológia, ami homok felhasználásával valósult meg , már a múlté. Régebben a homokot nagy nyomással egy sablonon az üvegre juttatták, de azt a megoldást, a biztonsági üvegek elterjedése búcsúztatta, mert veszélyt jelentett az érzékeny üvegfelületre.

UV gravírozás, jelölés. Tökéletes kiegészítő védelemi megoldás Váltózár beszerelés, vagy riasztórendszer telepítése mellé.

A holland PERMANENTMARK SECURITY SYSTEMS cég biztonsági termékei több mint 700 000 gépkocsit láttak már el védelemmel. Ez a szám az évek múlásával egyre nő, mutatva azt, hogy a jelölést, a felhasználók valós megoldásként tartják számon. A PERMANENTMARK fejlesztése a karosszéria-elemekre gravírozott, kizárólag UV-fényben látható biztonsági jelölés. Az ötlet nem teljesen új keletű. A technológia csak az utóbbi időkben ért el arra a szintre, hogy a szolgáltatás széles körben elérhetővé váljon. A rendszer egyszerre használ láthatatlan és látható gravírozást. A láthatót az üvegfelületeken, a láthatatlant a karosszéria-elemeken. A látható megoldás elkerülhetővé teszi azt a balszerencsés helyzetet, hogy csak későn, a kocsilopás után derüljön ki, hogy a gépjármű meg van jelölve.

Maximálisan UV gravírozott elemek (3 ajtós autóknál kevesebb):

  • 18 kasztni elem (motorháztető, csomagtér fedél,
  • 4 db sárvédő, 4 db ajtó, 2xA oszlop, 4xB oszlop, 2xC oszlop)
  • 8 db üveg. Lámpákat, belső elemeket, kárpitot, alufelnit NEM gravírozunk!

Hogyan működik?

UV fény segítségével láthatóan, a gépjármű alvázszáma ( illetve annak utolsó, egyedi, 13 karaktere és a Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművek esetében a “HU” kezdőelem ) belegravírozható a jármű összes üvegébe és a karosszériaelemek belső felületére (alapból 24 jelölés). Az alkalmazott UV gravírozás nem csupán egy egyszerű felületi jelölés. Ez a speciális gravírozás egy kémiai maratás. Csak úgy távolítható el, ha a felületet is megrongálják. Az üveg UV gravírozása különbözik a már nem használt megoldástól, a homokfúvásos gravírozástól. Itt ugyanis nem keletkeznek felületi mélyedések, illetve az UV fénnyel egy sokkal diszkrétebb eredményt kapunk. EZ nem csúfítja el a gépjárművet. Az üvegen szabad szemmel is látható az UV gravírozás, ami matt fehér színű. Nem lehet sem savval sem lúggal sem eltávolítani.

UV gravírozás

A jelölések áthatolnak a lakkozott karosszériaelemek fedőlakkján. Festék rétegén és az alapozóján is, de a karosszériát nem bántják. A gravírozás a karosszériaelemeken csak UV sugárzás hatására látszik. azonban főleg nyáron, erősebb UV-A és UV-B sugárzás esetén szabad szemmel, alig észrevehetően láthatóvá válik. A láthatóvá váló gravírozások az elemek belső felületén találhatóak, ezért egyáltalán nem zavaró hatásúak. Az UV gravírozott jelöléseket átfényezéssel sem lehet eltávolítani, a gravírozást csak a fényezés eltávolításával és egy  teljesen új fényezéssel lehet eltüntetni. Fedőlakk nélküli fényezésen az UV gravírozás nem végezhető el, azonban a normál fényezésű gépkocsik a 90-es évek közepétől már rendelkeznek fedőlakkal.

UV gravírozás a láthatatlan nyomkövetésért UV fény

A gravírozás jelölései 6 mm magasak és 11 cm hosszúak, a speciális eljárásnak köszönhetően pedig sem polírozással sem oldószerekkel nem távolíthatók el.

A tolvajok figyelmét is felhívjuk az UV gravírozásra: a megjelölt autók két első, oldalsó üvegére egységes figyelmeztető matricát helyezünk el, amelyről egyértelművé válik, hogy a gépkocsit nem éri meg elvinni. A matrica angol nyelven is tájékoztat, így az információ, talán a külföldi autótolvajok számára is érthető.

A megoldás, a PERMANENTMARK, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Tanácsadó Szolgálat (BRFK VTSZ) szaktisztjeinek ajánlásával megkapta a MABISZ tanúsítványt.

A mindennapi használat során a gépkocsik egyes részei megsérülhetnek, de a PERMANENTMARK UV gravírozást választó vevőink részére garanciát biztosítunk – maximum 4 elem – ingyenes újbóli megjelölésre.

Fontos azonban azt is megjegyeznünk, hogy a festékanyagok, lakkok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időszak alatt. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy a gyártók, az eddigivel megegyező hatású, állagú fényezést, sokkal kisebb rétegekkel is meg tudják valósítani. Sajnos találkoztunk már olyan esettel, amikor a szabályos ideig alkalmazott eljárás végén, a jelölés sablonjának eltávolításakor a festékrétegből is egy-egy igen apró rész is lejött. Nagy szerencsénkre mindkét esetben az autó tulajdonosa is ott tartózkodott, így nem kellett magyarázkodnunk, hogy nem mi hibáztunk. Azóta is sok UV jelölést végeztünk eredményesen, de mindenkinek elmondjuk, hogy akár az előbb említett eset is megismétlődhet az eljárás során. Magunk részéről ha lehet, akkor a szimpla üvegfelületek megjelölésének lehetőségét ajánljuk ügyfeleink számára. Az alvázszám utolsó 6 karakterét, vagy a rendszámot visszük fel 6 db üvegfelületre.

Hívás +36 20 933 7705

 

Kérdéseivel keressen minket bizalommal, elérhetőségek ITT.

Tudjon meg többet rólunk ITT

Tudjon meg többet a váltózárról ITT

A váltózárban lévő zárbetét “nyúzópróbája” ITT