UV gravírozás.

Mi az UV gravírozás?

Az UV gravírozás már csak a megszokott szóhasználat miatt van. A gyakorlatban maratás történik, de a végeredmény tekintetében ennek nincs jelentősége. Röviden, és tömören, szabad szemmel is látható módon megjelölésre kerülnek az üvegfelületek. Illetve CSAK UV fényben észrevehetően néhány karosszériaelem. A régi technológia, ami homok felhasználásával valósult meg , már a múlté. Régebben a homokot nagy nyomással egy sablonon az üvegre juttatták, de azt a megoldást, a biztonsági üvegek elterjedése búcsúztatta, mert veszélyt jelentett az érzékeny üvegfelületre.

UV gravírozás, jelölés. Tökéletes kiegészítő védelemi megoldás Váltózár beszerelés, vagy riasztórendszer telepítése mellé.

A holland PERMANENTMARK SECURITY SYSTEMS cég biztonsági termékei több mint 700 000 gépkocsit láttak már el védelemmel. Ez a szám az évek múlásával egyre nő, mutatva azt, hogy a jelölést, a felhasználók valós megoldásként tartják számon. A PERMANENTMARK fejlesztése a karosszéria-elemekre gravírozott, kizárólag UV-fényben látható biztonsági jelölés. Az ötlet nem teljesen új keletű. A technológia csak az utóbbi időkben ért el arra a szintre, hogy a szolgáltatás széles körben elérhetővé váljon. A rendszer egyszerre használ láthatatlan és látható gravírozást. A láthatót az üvegfelületeken, a láthatatlant a karosszéria-elemeken. A látható megoldás elkerülhetővé teszi azt a balszerencsés helyzetet, hogy csak későn, a kocsilopás után derüljön ki, hogy a gépjármű meg van jelölve.

Maximálisan UV gravírozott elemek (3 ajtós autóknál kevesebb):

  • 18 kasztni elem (motorháztető, csomagtér fedél,
  • 4 db sárvédő, 4 db ajtó, 2xA oszlop, 4xB oszlop, 2xC oszlop)
  • 8 db üveg. Lámpákat, belső elemeket, kárpitot, alufelnit NEM gravírozunk!

Hogyan működik?

UV fény segítségével láthatóan, a gépjármű alvázszáma ( illetve annak utolsó, egyedi, 13 karaktere és a Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművek esetében a “HU” kezdőelem ) belegravírozható a jármű összes üvegébe és a karosszériaelemek belső felületére (alapból 24 jelölés). Az alkalmazott UV gravírozás nem csupán egy egyszerű felületi jelölés. Ez a speciális gravírozás egy kémiai maratás. Csak úgy távolítható el, ha a felületet is megrongálják. Az üveg UV gravírozása különbözik a már nem használt megoldástól, a homokfúvásos gravírozástól. Itt ugyanis nem keletkeznek felületi mélyedések, illetve az UV fénnyel egy sokkal diszkrétebb eredményt kapunk. EZ nem csúfítja el a gépjárművet. Az üvegen szabad szemmel is látható az UV gravírozás, ami matt fehér színű. Nem lehet sem savval sem lúggal sem eltávolítani.

UV gravírozás

A jelölések áthatolnak a lakkozott karosszériaelemek fedőlakkján. Festék rétegén és az alapozóján is, de a karosszériát nem bántják. A gravírozás a karosszériaelemeken csak UV sugárzás hatására látszik. azonban főleg nyáron, erősebb UV-A és UV-B sugárzás esetén szabad szemmel, alig észrevehetően láthatóvá válik. A láthatóvá váló gravírozások az elemek belső felületén találhatóak, ezért egyáltalán nem zavaró hatásúak. Az UV gravírozott jelöléseket átfényezéssel sem lehet eltávolítani, a gravírozást csak a fényezés eltávolításával és egy  teljesen új fényezéssel lehet eltüntetni. Fedőlakk nélküli fényezésen az UV gravírozás nem végezhető el, azonban a normál fényezésű gépkocsik a 90-es évek közepétől már rendelkeznek fedőlakkal.

UV gravírozás a láthatatlan nyomkövetésért UV fény

A gravírozás jelölései 6 mm magasak és 11 cm hosszúak, a speciális eljárásnak köszönhetően pedig sem polírozással sem oldószerekkel nem távolíthatók el.

A tolvajok figyelmét is felhívjuk az UV gravírozásra: a megjelölt autók két első, oldalsó üvegére egységes figyelmeztető matricát helyezünk el, amelyről egyértelművé válik, hogy a gépkocsit nem éri meg elvinni. A matrica angol nyelven is tájékoztat, így az információ, talán a külföldi autótolvajok számára is érthető.

A megoldás, a PERMANENTMARK, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Tanácsadó Szolgálat (BRFK VTSZ) szaktisztjeinek ajánlásával megkapta a MABISZ tanúsítványt.

A mindennapi használat során a gépkocsik egyes részei megsérülhetnek, de a PERMANENTMARK UV gravírozást választó vevőink részére garanciát biztosítunk – maximum 4 elem – ingyenes újbóli megjelölésre.

 

UV Gravírozás 28.000 Ft 

Hívás +36 20 933 7705

 

Az UV jelölést pozitívumait az Autónavigátor szaklap is tárgyalja.

Fontos azonban azt is megjegyeznünk, hogy a festékanyagok, lakkok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időszak alatt. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy a gyártók, az eddigivel megegyező hatású, állagú fényezést, sokkal kisebb rétegekkel is meg tudják valósítani. Találkoztunk már olyan ügyféllel, aki mindenképpen ragaszkodott volna az üvegfelületek jelöléséhez, de a festett részt nem szerette volna, hogy marassuk. Erre találtuk ki, a szimplán csak az üvegfelületek maratását, mely művelet elvégzéséhez új, professzionális gépet vásároltunk. Azóta is sok UV jelölést végeztünk eredményesen, de mindenkinek elmondjuk, hogy ez a szolgáltatásunk is létezik. Az alvázszám utolsó 6 karakterét, vagy a rendszámot visszük fel 6 db üvegfelületre.

 

Kérdéseivel keressen minket bizalommal, elérhetőségek ITT.

Tudjon meg többet rólunk ITT

Tudjon meg többet a váltózárról ITT

A váltózárban lévő zárbetét “nyúzópróbája” ITT