UV jelölés

Mi az UV jelölés?

Röviden, és tömören. Szabad szemmel is látható módon megjelölésre kerülnek az üvegfelületek. Illetve CSAK UV fényben észrevehetően néhány karosszériaelem.

Permanent Mark UV gravírozás – UV jelölés. kiegészítő védelem Váltózár beszerelés, vagy riasztórendszer telepítése mellé.

A holland PERMANENTMARK SECURITY SYSTEMS cég biztonsági termékei több mint 700 000 gépkocsit láttak már el védelemmel. A PERMANENTMARK fejlesztése a karosszéria-elemekre gravírozott, kizárólag UV-fényben látható biztonsági jelölés. Az ötlet nem új keletű. A technológia csak az utóbbi időkben ért el arra a szintre, hogy a szolgáltatás széles körben elérhetővé váljon. A rendszer egyszerre használ láthatatlan és látható gravírozást. Ez a megoldás elkerülhetővé teszi azt a balszerencsés helyzetet, hogy csak későn, a kocsilopás után derüljön ki, hogy a gépjármű nyomon-követhető.

Maximálisan UV gravírozott elemek (3 ajtós autóknál kevesebb):

  • 18 kasztni elem (motorháztető, csomagtér fedél,
  • 4 db sárvédő, 4 db ajtó, 2xA oszlop, 4xB oszlop, 2xC oszlop)
  • 8 db üveg. Lámpákat, belső elemeket, kárpitot, alufelnit NEM gravírozunk!

Hogyan működik a Permanent Mark UV gravírozás?

A kiváló PERMANENTMARK rendszer működési elve. UV fény segítségével láthatóan, a gépjármű alvázszáma ( illetve annak utolsó, egyedi, 13 karaktere és a Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművek esetében a “HU” kezdőelem ) belegravírozható a jármű összes üvegébe és a karosszériaelemek belső felületére (alapból 24 jelölés). Az alkalmazott UV gravírozás nem csupán egy egyszerű felületi jelölés. Ez a speciális gravírozás egy kémiai maratás. Csak úgy távolítható el, ha a felületet is megrongálják. Az üveg UV gravírozása különbözik a homokfúvásos gravírozástól. Itt ugyanis nem keletkeznek felületi mélyedések, illetve az UV fénnyel egy sokkal diszkrétebb eredményt kapunk. EZ nem csúfítja el a gépjárművet. Az üvegen szabad szemmel is látható az UV gravírozás, ami matt fehér színű. Nem lehet sem savval sem lúggal sem eltávolítani.

PERMANENTMARK UV gravírozás

A jelölések áthatolnak a lakkozott karosszériaelemek fedőlakkján. Festék rétegén és az alapozóján is, de a karosszériát nem bántják. A gravírozás a karosszériaelemeken csak UV sugárzás hatására látszik. azonban főleg nyáron, erősebb UV-A és UV-B sugárzás esetén szabad szemmel, alig észrevehetően láthatóvá válik. A láthatóvá váló gravírozások az elemek belső felületén találhatóak, ezért egyáltalán nem zavaró. Az UV gravírozott jelöléseket átfényezéssel sem lehet eltávolítani, a gravírozást csak a fényezés eltávolításával és egy  teljesen új fényezéssel lehet eltüntetni. Fedőlakk nélküli fényezésen az UV gravírozás nem végezhető el, azonban a normál fényezésű gépkocsik a 90-es évek közepétől már rendelkeznek fedőlakkal.

UV gravírozás a láthatatlan nyomkövetésért UV fény

A gravírozás jelölései 6 mm magasak és 11 cm hosszúak, a speciális eljárásnak köszönhetően pedig sem polírozással sem oldószerekkel nem távolíthatók el.

UV gravírozás a hátsó lámpán

A tolvajok figyelmét is felhívjuk az UV gravírozásra: a megjelölt autók két első, oldalsó üvegére egységes figyelmeztető matricát helyezünk el, amelyről egyértelművé válik, hogy a gépkocsit nem éri meg elvinni. A matrica angol nyelven is tájékoztat, így az információ a külföldi autótolvajok számára is érthető.

Az így jelölt gépkocsik azonosító adatait eltároljuk központi adatbázisunkban, melyből a biztosító társaságok és a rendvédelmi szervek részére igény szerint igazolást állítunk ki

A megoldás, a PERMANENTMARK, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Tanácsadó Szolgálat (BRFK VTSZ) szaktisztjeinek ajánlásával megkapta a MABISZ tanúsítványt.

Ügyfeleink számára egy egyedülálló garanciát dolgoztunk ki. Mivel a mindennapi használat során a gépkocsik egyes részei bármikor megsérülhetnek, (például kaphatnak egy követ a szélvédőre, vagy egy koccanás esetén cserére szorulhatnak a karosszériaelemek) a PERMANENTMARK UV gravírozást választó vevőink részére garanciát biztosítunk – maximum 4 elem – ingyenes újbóli megjelölésre.